Vad är parahockey?

Mikael Hjertquist förklarar kort vad parahockey är. Vill du veta mer eller är sugen på att testa själv så tveka inte att kontakta oss.

Parahockey startades faktiskt i Sverige på 60-talet och har sedan dess spridits runt om i världen. Man sitter i speciella kälkar med två skenor under sitsen där bredden mellan skenorna kan variera, ju tätare skenorna sitter desto lättare och snabbare går det att svänga. Men det blir samtidigt svårare att hålla balansen.
Sedan har man två kortare klubbor i varsin hand som har ett blad i ena änden som man hanterar pucken med, och i andra änden sitter det vassa dubbar som man använder för att staka sig framåt med. Klubborna har också en annorlunda vinkel på bladet så det blir lättare att passa och skjuta. Problemet är väl att klubborna är svåra att få tag på tror jag, när de väl går sönder och behöver bytas ut.

Reglerna är i stort sett samma som i vanlig ishockey förutom att perioderna är 15 minuter långa och lite andra regler för t.ex tacklingar då man inte får köra in med fronten mot ena kortsidan på en annan spelare.

Utrustningen är densamma med skydd och annat material, det är väl bara kälken och klubborna som skiljer sig där. Jag använder en del spännband för att spänna fast benen, men det är lite olika vad man behöver. Målvakten har bara ett benskydd som sitter över båda benen. Annars är det samma med plockhandske och stöt.

Alla får vara med och spela klubbnivå, ung som gammal, rullstolsburen som gående osv. Däremot på landslagsnivå är det hårdare regler på vilka som får delta.

 

Kolla videon nedan för att se en hel match på högsta nivå!