En rapport från EuroPride 2018

20 augusti, 2018

I veckan som var har Göteborg vart värd för EuroPride 2018, vilket har kombinerats med Göteborgs egna kulturkalas. Det har vart festligheter blandat med allvar, med mat och musik och föreläsningar. Bland annat med Maria Rooth om hur det är att vara ensam tjej bland grabbarna. 

Men kulmen för EuroPride var på lördagen ändå PARADEN, där vi i Göteborg Hockey Club deltog.

Vad ska man säga, inte ens klassiskt blåsigt Göteborgsväder kunde förstöra festernas fest! Göteborg Hockey Club samlades och deltog i EuroPride Paraden tillsammans med 25000 andra som också ställer sig bakom FN:s Deklaration om de mänskliga rättigheterna, FN:s Konvention om kvinnors rättigheter och FN:s Konvention om barns rättigheter. 25000 andra som tar avstånd från all form av diskriminering och förtryck utifrån etnicitet, kön, könsidentitet eller -uttryck, ålder, funktionalitet, sexuell läggning, sexualitet, trosuppfattning eller social tillhörighet. 25000 andra som värnar om ett samhälle utan våld och hot om våld och respekterar alla människors lika värde.

Att tåga i Prideparad är långt ifrån självklart för många människor jorden runt, poliser och militärer stoppar och forslar bort deltagare och fängslar dem. Enbart homosexualitet är kontroversiellt nog och straffbart med döden i vissa länder.

Som Boy George uttryckte det senare på Götaplatsens scen under avslutningsceremonin: ”Jag tror inte det blir färre homofober tack vare Pride men vi visar definitivt hur många vi är emot dem!”

 

Och stöd finns det på många olika håll inom hockeyvärlden. Svenska NHL/Tre kronor-målvakten Anders Nilsson blev uppmärksammad 2016 för att han bar en regnbågsflagga på hjälmen för att visa sitt stöd till homosexuella vänner. Han berättar i en intervju att det finns en kultur inom (herr) hockeyn som skrämmer bort homosexuella spelare, vilket han vill vara med och förändra.

Läs mer här:
Guldhjälten: ”Då hade jag slutat spela”
Tre Kronor-målvaktens viktiga ställningstagande – som hyllas av alla: ”Det minsta jag kan göra”

Idag är februari officiell HBTQ månad i NHL under parollen ”Hockey is for everyone” #HockeyIsForEveryone och flera stora (herr) hockeystjärnor har regnbågsfärgade uppvärmningströjor och regnbågstejpade klubbor, som auktioneras ut till förmån för organisationer som arbetar för likabehandling samt med att få HBTQ och funktionsvarierade personer att spela ishockey.

Läs mer här:
Hockey Is For Everyone initiativet
Mer om #HockeyIsForEveryone

 

Göteborg Hockey Club är och verkar för inkludering. Därför är vårt deltagande i EuroPride paraden viktigt för oss, vi vill växa, vi vill lära känna fler människor som delar vår kärlek till sporten ishockey och som vill lira! Vi vill visa att vi finns och välkomnar alla. Vi är #HockeyIsForEveryone fast vi heter Göteborg Hockey Club.

 

Våra sponsorer delar också våra värderingar och är de som i många fall gör det möjligt för oss att konkretisera våra visioner. Estrella i Angered t.ex. som sponsrar vår hockeyskola så att den är kostnadsfri. Inte bara deltagandet, utan också lån utav utrustning. Det underlättar för många barn i familjer i en socioekonomisk svår situation så de får en meningsfull fritid.

 

Det var första gången som Göteborg Hockey Club organiserat sig för att gå med i paraden. Vi hade spelare från alla lag representerade, nationella som internationella. Därutöver också tränare, styrelsemedlemmar samt vänner och partners. För några var det första gången i ett Pride tåg!

 

Vi samlades först vid busshållplatsen på Heden och gjorde oss iordning, satte på oss matchtröjor och tejpade hockeyklubbor med Pridetape och satte på flaggor. Förutom massor av Regnbågsflaggor utrustade vi oss med Göteborg Hockey Clubs flagga, liksom flaggan för transpersoner samt nationsflaggan för Sverige.

Regnbågsflaggan som används vid Pride är ofta en symbol för HBTQ-rörelsen men kan också i vissa utföranden symbolisera fred.
Transflaggan är blå, rosa och vit och står för transpersoners stolthet och lika rättigheter.

 

 

Paraden inleddes med samling på Hedens isbana. Det var otroligt mycket folk och alla var så färgsprakande och fina. Det var en otrolig feststämning och mycket glada miner! Känslan var förväntansfull för att vi snart skulle visa Göteborg hur många vi var som står för det här!

Med oss i paraden hade vi regnbågsfärgade godisklubbor som delades ut till barn i publiken. Det var ju ändå lördag och fest!

 

Det var otroligt mycket folk i publiken och vi fick mycket uppmuntrande kommentarer och hejarop!

”Kolla det är hockey i paraden!”

”Hejja er!”

”Grymma ni är GHC!”

Längs vägen tillkom fler spelare och det visade sig att vi inte hade tillräckligt med matchtröjor med oss till alla! Men vad gör det när det är fest?!

Vid paradens slut vid Götaplatsen var det dunderfest! Vi samlades och kramades och konstaterade att det här är bara början! Vi vill utöka vårt deltagande i Pride så nästa år kan ni räkna med att se oss igen!

 

Foto: Marcus Johansson


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *