#10 Matilda Rantanen om hjärnskakningar och kvalet

23 februari, 2019

Vi fortsätter uppladdningen inför kvalet och slutet på säsongen genom att intervjua spelare. En rutinerad spelare är #10 Matilda Rantanen, som kvalat med Göteborg HC både för division 1 (16/17) och SDHL (17/18)!

…och nu är det dags igen. Hur är läget med dig inför kvalet?

Matilda: Läget med mig är på bättringsvägen! Jag är inte helt tillbaka från min hjärnskakning och det är fortfarande tungt att göra vissa saker. Men jag är taggad på kvalet ändå och kommer göra allt jag kan för att hjälpa laget från sidan.

Foto: Marcus Johansson

 

Synd att du inte kan vara med men bra att du tar hand om dig! Det har vart en del fokus på hjärnskakningar denna säsong, en tråkig trend som utvecklats har du sagt. För egen del när du nu drabbades, kunde du dra nytta av några lärdomar?

Matilda: Ja, att hjärnskakningar är på allvar. Man har bara ett huvud. Därav har jag lärt mig att om jag får en smäll mot huvudet som gör mig lite groggy går jag av direkt, istället för att spela klart matchen och göra allting värre. Jag har också lärt mig att ha tålamod och låta huvudet läka ordentligt, hur tråkigt det än är att inte få spela. Utöver det har jag upptäckt luckor inom sjukvården där det helt klart saknas kompetens inom idrottsrelaterad hjärnskakning, det finns i stort sett ingen hjälp att få som jag kunnat finna inom landstinget.

Läs mer:
GP: Krisen i Göteborg HC – fyra hjärnskakningar

 

Har du något råd du skulle vilja ge till våra unga spelare om hjärnskakningar?

Matilda: Var inte rädd, utan gå in i närkamper för att vinna dem. På så vis är du förberedd, spänner kroppen och skyddar dig själv mot skador.

Läs mer:
SVT: Hjärnskakningar ökar inom damishockeyn – mer än bland herrarna

 

Förra årets kval gick ju galant, vad tror du om chanserna i år? Har du någon känsla?

Matilda: Jag tror stenhårt på tjejerna. Vi har sett riktigt bra ut på träningarna senaste veckorna, det är hög fart och mycket energi på isen. Alla verkar laddade och har kul där ute, vilket är lovande.

Dessutom har vi under säsongen utvecklat ett mer aggressivt spel i försvarszon, och jobbat på vår offensiv under de senaste veckorna. Det här är något som vi kommer ha nytta av mot lag från div.1 då vi kommer ha mer puck än vi är vana vid. Dessutom tillåter ofta lag i div.1 att vi kan spela mycket aggressivare vilket kommer passa oss väl.

Inte nog med det har vi fått igång gruppens glöd, självförtroende och känslan för att göra mål i våra träningsmatcher mot Trollhättan och Hisingens J18.

Det kommer bli grymt spännande matcher, det är nu det roliga börjar!

 

Förra året i Löfbergs Arena, vinst mot Färjestad. Foto: Alexander Skoglund

 

Har du några planer sen när säsongen är slut?
Matilda: Mina planer när säsongen är slut är att satsa på mina läkarstudier och försöka få mer tid att träffa familj och vänner. Jag ska även försöka hinna med en helg i Sälen och kanske ta en weekend någonstans, vem vet!

Tack för denna säsongen Matilda, vi önskar dig ett snabbt tillfrisknande!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *