Summering av säsongen 16/17 av Jimmy Johansson

Tankar och summering av säsongen – Huvudtränaren Jimmy Johansson


Säsongen 16/17 inleddes i mitten av Augusti för min del efter ha tillkommit som huvudtränare för Göteborg HC.
Jag hade ingen tidigare erfarenhet av damhockey, men såg personligen detta som en oerhört spännande utmaning!

Efter en lugn första vecka på is började intensiteten höjas på träningarna! Mycket svett, en del tårar och många trötta tjejer blev det uppe i Angereds Arena.

Under hösten bestod truppen av två målvakter samt 19 utespelare, dock var det alltid någon frånvarande, så där hade vi lite svårt att komma upp i önskvärt antal spelare på träningarna.
Tjejerna visade väldigt stor karaktär och driv på träningarna ändå, men självklart ökade kvalitén då vi är runt 20 tjejer på isen.

Vi inledde seriespelet hemma i Angered mot Troja/Ljungby i oktober, och efter det trummade vi på bra med ispass, fyspass och matcher fram till december. Här började många spelare på att bli trötta efter all tid och det väldigt hårda arbete som lagts ner såhär långt.

Från mitten av december månad fram till fösta veckan i Januari är det ett litet uppehåll i seriespelet och många tjejer bortresta vilket såg ett minskat antal spelare på träningarna.

Efter att ha kört väldigt hårt under hösten så ökades träning på ytterligare efter uppehållet. Det hela resulterade i tighta matcher dock med vetskap att vi hade siktet inställt högre än denna serie, därav hårdare träning inför potentiellt kvalspel.
Tjejerna gör ett otroligt fint seriespel och vi slutar på en förstaplats med 45 poäng på 16 matcher, alltså 15 vinster och endast 1 förlust.

Kvalspelet inleddes väldigt starkt där vi har dem fem första matcherna hemma i Angered Arena, och de fem sista på bortaplan. De fyra inledande matcherna är väldigt jämna spelmässigt men vi lyckas hålla tätt bakåt i samtliga och satt på en målskillnad som visade 15-0.

Försvarsspelet var bra, vi släppte inte till jättemånga farliga målchanser mot något lag, de lägen vi släpper till så kände vi stor säkerhet i våra två riktigt bra målvakter som faktiskt storspelade och tog allt!
Offensivt var vi väldigt effektiva när vi fick våra lägen, vårt powerplay höll en riktigt hög nivå och många matcher avgjordes på grund av vår effektivitet där samtidigt som vårt boxplay var felfritt.

Efter detta väntade dubbelmöte mot SDE där vi tyvärr inte riktigt fick spelet att fungera till 100%, det resulterade i en 1-3 förlust och en förlust på straffar i returmötet.

Trots att vårt spel inte fungerade som vi ville var vi definitivt med i båda matcherna, men SDE hade studsarna med sig i första mötet och alla tre mål de gjorde där var ”skitmål” sett från vår sida.

Nästa match var mot Färjestad uppe i Karlstad där vi tycker vi är värda mer än 1 poäng, dock måste vi hitta ett sätt att vinna matcherna på vilket vi inte lyckades göra och än en gång förlust på straffar.

Kvaltåget gick sedan vidare upp mot Stockholm, Umeå och Sundsvall där vi vinner mot Haninge och Björklöven.
Detta betydde att vi inför sista matchen i kvalet där vi besökte Sundsvall, stod på samma poäng som SDE dock med bättre målskillnad.

Med tanke på förutsättningarna där fyra av våra kanske viktigaste spelare dras med skadeproblem gör vi en riktigt bra insats, men Sundsvall var en svår nöt att knäcka i slutändan.
Båda lagen bjuder verkligen upp till dans, men de drog det längsta strået då vi inte lyckas få in pucken bakom deras målvakt.

Efter en väl genomförd kvalserie från vår sida landar vi till slut på en tredjeplats, tre poäng bakom SDE, alltså ett ganska bittert slut med många tårar från både spelare och ledare.
Jag är dock glad över att inte behövt låna Roger Rönnbergs hårtork under säsongen då jag vetat att tjejerna alltid gjort sitt absolut bästa och gett allt i alla lägen!

Jag vill också passa på och ge ett stort tack till alla spelare för de uppoffringar och hårda arbete de gjort under hela säsongen, det har varit fantastiskt kul att jobba med er!
Vi har inte alltid varit överens på alla punkter under säsongen, men ni har visat stort hjärta och varit en fantastisk grupp ha och göra med.

Vill självklart ge ett stort tack till alla ledarna runt laget, styrelsen samt alla er som hjälpt oss under säsongen runt matcher, träningar osv.

Får självklart inte heller glömma vaktmästarna ute i Angered Arena, ni är och har varit så oerhört hjälpsamma och gått den extra milen i alla lägen!

Trots att vi utmanade på ett bra sätt vill jag passa på att gratulera Sundsvall och SDE till välförtjänt fortsatt spel i SDHL.

Solen kommer gå upp igen så nu skall vi smälta detta och tar nya tag inför nästa säsong, där vi självklart har siktet inställt på högre framgångar och ett roligare avslut!

En stolt huvudtränare för Göteborg HC’s damer – Jimmy Johansson